Istorija

Preduzeće “BELLA 9” d.o.o. u čijem sklopu se nalazi Hladnjača Skupljen kao i Hladnjača Riđake, je nastavak tradicije porodice Popović koja se više od 47 godina bavi preradom, zamrzavanjem i izvozom najkvalitetnijeg srpskog voća na tržišta Evrope, Amerike, Rusije, Australije, kao i ostatka sveta.

Začetak te tradicije počinje osnivanjem privatnog preduzeća SZR “Popović” u Novoj Pazovi 1967. godine koje se prvenstveno bavilo otkupom voća i proizvodnjom voćnih kaša i pulpi za tržište Evrope.

Tokom prvih deset godina poslovanja preduzeće SZR “Popović” postalo je jedno od najvećih proizvođača i izvoznika voćnih kaša i pulpi u staroj Jugoslaviji. Godine 1978. preduzeće počinje svoju ekspanziju otvaranjem novih poslovnih jedinica širom zemlje, kad otvara i poslovnu jedinicu u okolini Šapca u selu Skupljen.

Zbog svog specifičnog geografskog položaja, locirana na tromeđi tri važna centra voćarstva (Mačvanski, Valjevski i Krupanjski) ova poslovna jedinica ubrzo postaje najvažnija poslovna jedinica preduzeća i na kraju i jedina.

Kako je tehnologija napredovala tako se i preduzeće menjalo, menjao se i način prerade, preduzeće je počelo da zamrzava u prvo vreme kod tadašnjih državnih hladnjača sve vrste voća i takvo izvozi kupcima širom sveta. Posle pada komunizma 1988. godine preduzeće menja ime u “Avala-Prom” a 1991. godine počinje i sa gradnjom u to vreme prve na Balkanu privatne hladnjače.

Hladnjača kapaciteta 1.000 tona završena je 1993. godine i zapošljavala je preko 200 radnika.

1996. godine proširuje se lagerski kapacitet za 1.000 tona na ukupnih 2.000 tona i povećava proizvodni prostor. 1999. godine ponovo proširuje lagerski kapacitet i u to vreme postaje najveći izvoznik voća u Srbiji i zapošljava preko 450 radnika. 2004 godine osnivač preduzeća Radenko Popović prodaje Hladnjaču u Skupljenu i preuzimaju je novi vlasnici i tada preduzeće i menja naziv u BELLA 9.

Preduzeće BELLA-9 je u narednih 5 godina kompletno renoviralo hladnjaču i modernizovala najnovijom tehnologijom prerade voća kao i implementirala standarde BRC, HACCP, ISO 9001 i Kosher. Za svojih 47 godina tradicije preduzeće BELLA 9 je uvek bilo lider u svojoj branši i poznato kao KUĆA ZDRAVE HRANE.